I en tid med enorm vækst har kapacitet ofte været en begrænsende faktor i padelsporten. De attraktive timer om eftermiddagen og aftenen er hurtigt væk, hvilket gør det interessant at se på ydertimer. Det har man haft succes med i blandt andet Viborg.
Først var det de smarte i hovedstadsområdet. Derefter bredte sporten sig, men fortsat med en overvægt af økonomisk velstillede, da kapacitet og efterspørgsel på baner ingenlunde harmonerede. Det var i høj grad op til dem med baner at diktere, hvilket pris de ønskede for banetimer i landets dengang få padelhaller.
“Det her padel er for hyggens skyld og fordi det har et stærkt socialt element indbygget.”
De senere år er antallet af baner eksploderet rundt om i hele landet. Drevet af den kommercielle del af sporten, hvor profit har haft et naturligt fokus, er også baner drevet i klubregi kommet med. Fonde er blevet søgt og kommunale tilskud blevet givet, hvilket har været med til at udbrede sporten endnu mere, da den stille og roligt er blevet mere tilgængelig rundt i landet. Dansk Padel Forbund vurderer selv, at cirka 250.000 danskere hver uge spiller padel. Flere steder i landet opleves der fortsat en mangel på kapacitet, hvilket gør at der fortsat er flittigt gang i padelprojekter i hele landet.
Det konstante pres på kapaciteten, der i flere år har været en stort element i padelsporten herhjemme, har skabt grobund for at tænke kreativt. Kreativt i forhold til at udnytte kapaciteten der er tilgængelig maksimalt. Over hele landet ses en lang række projekter, hvor seniorpadel er blevet en del af dagligdagen i de kommercielle centre. Her er en gruppe af aktive borgere, der har tid til at dyrke sport og fællesskab på et tidspunkt, hvor centrene ofte oplever mindre efterspørgsel fra kunderne.
I Viborg Padel har man har haft stort held med at udbyde et seniorkoncept i den nye sport, der de senere år har haft held til at få fat i tusindvis af danskere. 85-årige Kaj Laustsen er en af dem, der er med i det nye projekt. Han spiller padel to gange om ugen, men selvom han på den måde motionerer og kan få sved på panden, så er det ikke selve sporten, der er det vigtigste.
“Vi spiller på en måde, så vi skifter makker hele tiden. Det er for en som mig fedt. Det gør, at det sociale element er i et naturligt fokus. Det her padel er for hyggens skyld og fordi det har et stærkt socialt element indbygget“, fortæller Kaj Laustsen.
Konceptet er klart, når seniorpadlerne i Viborg mødes to gange om ugen. Korte kampe på 10-12 minutter, derefter rotation så både makker og modstander er nye. Små sjove snakke undervejs i motionen og på den måde flyver tiden afsted for de aktive seniorer.
Hygge i højsædet
Seniorpadel i Viborg startede for tre måneder siden og holdet er stille men sikkert vokset, så det i dag tæller 26 pensionister, der to gange om ugen mødes til socialt samvær og padel.
Ida Skovsen er leder af padelcentret i Viborg og har fra starten haft som mission at have hyggen i højsædet. Som et kommercielt center ligger det måske ikke ligefor at have det sociale element som et omdrejningspunkt. I Viborg har padel, som i alle andre byer, vækstet netop grundet sportens sociale karakter, hvor doubleformatet giver grobund for masser af snakke og socialt samvær undervejs i kampene.
En tilgang der også forplanter sig til de ting, der foregår udenfor banen i et padelcenter. Noget Ida Skovsen har fuld fokus på, når hun to gange om ugen byder indenfor til seniorpadel i Viborg.
“Det vigtigste er, at vi skal have kage og kaffe klar bagefter. Det skal være hyggeligt og sjovt. Der er den skønneste stemning mellem dem – men mange vil også gerne vinde på banen“, siger centerleder Ida Skovsen med et smil.
For at favne bredt er Viborg Padel også på vej med en mulighed for at børn kan spille padel i grupper. Projektet med seniorpadel er også noget man i DGI råder og vejleder omkring. Det med udgangspunkt i, at det selv i en sen alder er muligt at få glæde af en ny sport, der er nem at komme i gang med.
Med cirka 250.000 danskere der hver uge spiller padel, er potentialet for at udvikle sporten til flere fortsat stort. I de kommende år ser vi store årgange forlade arbejdsmarkedet, hvilket giver dem tid i hverdagen til at prioritere andet end en hverdag bygget op omkring et arbejde. Derfor vil padelcentre med succesfulde koncepter rettet mod målgrupper, eksempelvis seniorpadel, uden tvivl kunne opleve en yderligere vækst de kommende år. At kunne fylde banerne op udenfor spidsbelastningsperioderne vil kunne skabe fundamentet for en bedre økonomi samt udvikling, uanset om der er tale om en forening eller et kommercielt center.