Hvis udviklingen i en af de danske padel-holdturneringer, Lunar Ligaen, er et billede på, hvordan det går med medlemsinteressen i dansk padel, så er det med pil opad. Kurven er stadig stejlt opadgående når det kommer til at spille turneringspadel i holdturneringsregi.
1137 hold. Det antal endte tilmeldingen på, da Dansk Padel Forbund først på året gjorde status på tilmeldingen til første halvårs holdturnering. En vækst på godt 25 procent, set i forhold til den seneste udgave af holdturneringen, der så dagens lys tilbage i 2020 og siden dengang har været på en vækstrejse uden pause.
Udviklingen er et godt billede på, hvordan det i stigende grad lykkedes at få flere og flere danske padelspillere til at blive en del af det fællesskab det er, når man spiller holdturnering. Det fortæller Frederik Bentler, der er formand i Dansk Padel Forbund.
– Når man tænker på, at Dansk Padel Forbund er etableret i 2017, så er det intet mindre end fantastisk at vi i dag er fadder til en så stor holdturnering. Ud over det faktum, så er vi mest af alt glade for det padel-fælleskab vi ved Lunar Ligaerne er med til at skabe på tværs af landet. Vi skylder Lunar en kæmpe tak for at have støttet et koncept, der har gjort en afgørende forskel for padelsporten, udtaler Frederik Bentler.
Et understøttende element i den positive udvikling er etableringen af en liga for kvinder. Et koncept der i løbet af kort tid opnåede mere end 200 tilmeldte hold, hvilket har haft en stor betydning i forhold til den positive udvikling.
Et andet element omkring den positive udvikling fortæller Kristoffer Jørgensen, sekretariatschef i Dansk Padel Forbund, om. Et element der også forventes at kunne være afgørende for, at den positive udvikling i holdturneringen kan fortsætte de kommende år.
– Det er lidt vildt, særligt fordi vi forud for denne sæson sagde til os selv, at væksten ikke nødvendigvis fortsætter. Op til den her sæson udvidede vi antallet af regioner fra 7-11. Vi var klar over, at hvis vi skulle vækste, så skulle den komme nedefra. Når vi skal have nye spillere ind, der ikke er toppen af eliten, så betyder afstanden noget. Om du skal køre fra Aarhus til Vejle for at spille en kamp, der kan godt være forskellen der gør, at du ikke tilmelder dig. Derudover har vi forsøgt at strømline konceptet, så der er 7 hold i langt de fleste rækker, fortæller Kristoffer Jørgensen.
TV og fortsatte vækst i fokus
Kristoffer Jørgensen arbejder fuld tid med udviklingen af padel i Dansk Padel Forbund. Hans klare fornemmelse er, at væksten i sporten på ingen måde har kulmineret.
– Vi har 15.000 danske padelspillere med en licens. Det er en vækst fra foråret 2022 på 2600 spillere. 10.000 er registreret i holdturneringen. Vi ved, at der er cirka 250.000-300.000 danskere der spiller padel med en hyppig frekvens. Med andre ord, så har vi stadig et enormt potentiale, når det handler om holdturneringen.
Kristoffer Jørgensen, der selv har en fortid i tennissporten, hvor holdturneringen er udfordret, fremhæver det sociale element i padel-holdturneringen. Det at der nok kæmpes for sejren, men at der også er tid til at socialisere.
Den store vækst i holdturneringen har givet et økonomisk rygstød til Dansk Padel Forbund, der dermed har haft muligheden for at styrke organisationen. En organisation der er relativ ny og har været udfordret af, at den store vækst i padelsporten i Danmark i høj grad er foregået i landets mange kommercielle centre.
En blåstempling af udviklingen omkring landshold og holdturnering i Danmark kom tidligere på året, da Dansk Padel Forbund indgik aftale om TV og streamingrettigheder af dansk padel til den svenskejede streamingplatform Padel TV. Et salg der giver Dansk Padel Forbund økonomiske muligheder til at prioritere nogle af de grupper, der ikke er favnet først i udviklingen af padelsporten i Danmark. Det fortæller Kristoffer Jørgensen.
– Den økonomi salget giver skal geninvesteres. I høj grad skal der fokuseres på juniorer og ungdom. Med den udvikling padel har haft, så har fokus ikke naturligt være på ungdomsarbejdet. Uden led som union og klubber, så har det haltet med denne udvikling. Derfor giver det god mening, at vi som forbund kan investere i denne del af sporten med de midler TV-aftalen giver, fortæller Kristoffer Jørgensen.
Tanker om, hvordan en kommende konstruktion for at give juniorpadel i Danmark et boost, er i fuld gang hos Dansk Padel Forbund. Et eksempel Kristoffer Jørgensen fremhæver er træningscentre rundt om i landet, hvor Dansk Padel Forbund lejer sig ind og der etableres træning for børn og unge. På den måde kan udviklingen omkring juniorpadel begynde at arbejde sig i retning af andre sportsgrene og ikke som i dag, hvor det i høj grad er mor og fars pengepung der afgør, om padel er en mulighed for familiens børn.