Dyrk det sociale samtidig med at blive ført nænsomt ind i ”turneringslivet”. Den kombination udgør grundelementerne i turneringsformen ”Let´s padel” der henvender sig til begyndere og letøvede spillere i padelsporten herhjemme.
Padelsporten er i vækst. Voldsom vækst. Sådan har historien været i efterhånden et par år. Mange har også spurgt skribenten til denne artikel. Hvornår stagnerer væksten? Er det ikke bare en ”dille” der går over?
Artiklen her bringer os næppe tættere på svarene, der må komme med tiden. Sikkert er det dog, at foreninger rundt om i hele landet er kommet med i udviklingen af padelsporten. Fordi de nu har fået løftet økonomien til at etablere baner, hvilket igen giver udbud af sporten til segmenter i samfundet, der økonomisk ikke har mulighed for at booke baner i de kommercielle centre. En udvikling der i den grad taler for, at sporten er ved at grundfæste sig som en etableret sportsgren herhjemme.
I løbet af ganske kort tid er det lykkedes at etablere velfungerende turneringer på dansk jord. Under hastig udvikling har både individuelle turneringer og holdturneringer oplevet voldsomt vækst målt på antallet af deltagere. Med en eksplosiv udvikling i antallet af spillere har sporten igen og igen sprængt rammerne for, hvordan en turneringsstruktur skal se ud. Dygtige medarbejdere i et hastigt vækstende sekretariat i Dansk Padel Forbund har skabt nye strukturer for at sikre, at strukturer ikke skal være årsag til en nedbremsning i væksten af sporten herhjemme.
Hvis man, som jeg, følger sportens udvikling er der et naturligt fokus på de mange dygtige padelspillere i toppen af dansk padel. Dygtige atleter fra andre idrætsgrene, unge der har fået deres opvækst i padel og udenlandske spillere, der deltager i danske turneringer til gavn for niveauet.
Men hvad gør man som ny spiller i sporten, hvis hverken ambitioner eller niveau rækker til at dyse med Mads Laudrup, Mads Elholm eller Maria Rasmussen? Det spørgsmål har dygtige folk med rette spurgt sig selv om. Hvorfor?
Fordi al erfaring fra andre idrætsgrene viser, at det at få et godt tilbud om at blive ”integreret” mere i idrætten giver bedre muligheder for at fastholde. Flytter din makker til udlandet, bliver hun skadet eller sker der andet, så står du helt alene. Medmindre du også er en del af et større fællesskab, hvor du ikke alene er afhængig af din faste ”partner in crime”.
Det er her ”Let´s Padel” kommer ind i billedet.
Et godt eksempel på, hvordan udviklingen kan tage fart, er Nakskov Tennisklub. I august afviklede man for første gang en turnering i formatet Let´s padel. Et format der er henvendt til alle aldersgrupper af nye padelspillere. Klubben havde sørget for kaffe og kolde sodavand, 16 deltagere mødte op. Endda fra andre klubber. Det gav blod på tanden, da mange deltagere oplevede det som en succes at spille kamp, selvom de aldrig havde prøvet det før. Under en måned efter var klubben igen arrangør af en turnering. Pia Ørbæk, bestyrelsesmedlem i Nakskov Tennisklub, fortæller om tankerne bag initiativet.
– Vi blev kontaktet af Dansk Tennis Forbund om vi kunne være interesseret i at afholde en turnering. Den tanke havde vi selv haft længe, men hvordan gør man lige? Derfor var vi glade for henvendelsen, der fik os udover rampen og vi takkede ja.
Der var særligt en årsag til, at klubben valgte at bruge tid og kræfter på at skabe en turnering.
– Det handler om at have et godt aktivitetsniveau på vores anlæg, noget der kunne friste andre i lokalsamfundet til at kigge forbi. Netop med det for øje passede konceptet perfekt, fordi alle kan være med, uanset niveau. Så det handlede i høj grad om at skabe liv og opmærksomhed omkring padel, fortæller Pia Ørbæk.
Deltagerfeltet var bredt sammensat. Der var dygtige padelspillere med erfaring fra holdturneringen og så var der spillere, der deltog i deres første turnering nogensinde. Fælles for alle var den positive oplevelse af et par hyggelige timer, fordi konceptet har et stærkt fokus på det sociale element og sejre ikke er afgørende for oplevelsen.
Skaber fællesskab og mulighed for mere
Netop fællesskabet omkring turneringerne har givet mod på mere i fremtiden. Turneringer til foråret er allerede lagt i kalenderen. En af årsagerne er de tilkendegivelser Pia og de øvrige arrangører har fået i forbindelse med de første turneringer.
– Vi har flere i vores klub, der primært er dedikeret til padel. De har sagt til mig efterfølgende, at de gerne vil hjælpe til ved padelturneringer eller være turneringsledere. Så på den måde har det været godt for foreningen at få den aktivitet ind ad døren. Også fordi det er rimelig selvkørende, hvilket gør opgaven den enkelte frivillige skal udføre overskuelig, fortæller Pia Ørbæk.
Via markedsføring på sociale medier og kontakt med naboklubber har det ikke været et problem at få fyldt turneringerne ud. Så når foråret rammer og de to udendørsbaner i Nakskov Tennisklub igen for alvor kan tages i brug, så glæder Pia Ørbæk sig til flere gode turneringstimer, Let´s padel.