Jan Larsen er stor fan af padel, præcis som han driver flere padelcentre rundt om i landet. Han har igangsat en række projekter, der skal få næste generation med på den populære padelbølge, hvilket er afgørende for at sikre et bedre fundament for sporten og ultimativt dansk OL-deltagelse i 2032.

En sport for de rige og berømte. Så kort kunne starten på historien om padel i Danmark skrives. Sidenhen har udviklingen taget fart og kapitlerne i historien om padelsporten i Danmark er blevet flere. Flere i form af mange nye centre og også baner i lokale foreninger. Dog på ingen måde en udbredelse, som vi kender det fra en række andre folkelige sportsgrene. Dertil er sporten stadig for ny i Danmark.

Derfor er det også for tidligt at kalde padel for en folkesport, der er kommet for at blive. Det er dog sikkert, at potentialet er til det i sporten, hvis tingene gribes rigtigt an og flere end i dag vil få padel gjort tilgængeligt i deres nærområde.

Spørgsmålet er, hvordan?

Svaret er uden tvivl en kombination af mange elementer, der skal sættes sammen med hensyn til både geografiske og kulturelle elementer.

Jan Larsen er padelentusiast. Han har valgt at investere på en række fronter i padelsporten, fordi han ser et stort potentiale og samtidig har et ønske om at gøre sporten tilgængelig for flere målgrupper. Udover at være indehaver af en række padelcentre, har han investeret i projekter, der skal få flere børn og unge til at spille padel.

Hvorfor?
Det helt store mål er, at vi skal have padel med til OL i 2032. Det er naturligvis ikke noget, der sker alene via det vi gør i Danmark, men udviklingen skal ske i alle lande globalt. Jeg har en stor drøm om, at vi har dansk deltagelse ved det OL. Skal det ske, så skal vi starte med at fokusere på ungdomspadel og udvikle der, da det er dem der skal stå på scenen i 2032 og repræsentere Danmark“, fortæller Jan Larsen.

Han understreger, at han intet ondt har at sige om de mange dygtige kommercielle centre der drives landet over. De udfylder alle et behov for en voksende interesse for sporten. Jan Larsen driver også selv centre.

Hans hjerte for samtidig at udvikle sporten gør, at han har søsat projekter, der skal gøre det muligt for den unge generation også at blive en del af padel.

Igen med respekt for det at drive en forretning, så gør det bare, at unge og studerende ikke rammer padelbanerne, der stadig primært er i kommercielle centre. Unge går i skole og kan således primært spille der, hvor der er dyre banetimer, hvilket ikke harmonerer med den økonomi man ofte har som ung. Igen, det er ikke for at sige det er forkert, men det var derfor jeg valgte at gøre noget, der skulle være målrettet næste generation“, fortæller Jan Larsen.

“…unge og studerende rammer ikke padelbanerne, der stadig primært er i kommercielle centre. Unge går i skole og kan således primært spille der, hvor der er dyre banetimer, hvilket ikke harmonerer med den økonomi man ofte har som ung.” – Jan Larsen

Valgfag i skolen og landsdækkende turnering

Et af projekterne er i Jan Larsens egen geografiske baghave, Dragør. Her er padel kommet på skoleskemaet i tiende klasse som valgfag på linje med tysk og psykologi. Her kan de unge komme tæt på sporten og dyrke den i skoletiden, hvilket giver en unik adgang til banerne i et andet tidsrum end de unge normalt ville have mulighed for.

Det har været en stor succes. Mange unge har fået mulighed for at prøve sig af i sporten, og i dag er en række af eleverne fra andet år i projektet ungdomstrænere i padel. Det er lige præcis det, jeg gerne vil med de her projekter, at unge bliver knyttet til sporten og kan være med til at hjælpe andre unge ind i den“, fortæller Jan Larsen.

På det lidt mere landsdækkende plan har Jan Larsen været med til at igangsætte ”Danish Future Tour”. Via en række indledende turneringer mødes hold fra hele landet med spillere i alderen 15-16 år til et finalestævne. På den måde matches landets bedste ungdomsspillere med hinanden, spiller mange kampe og danner netværk på tværs af landsdele.

Team RC Future Padel by Cupra er et projekt, hvor en stribe unge padelspillere hjælpes på vej i bestræbelserne på at udvikle sig til dygtige padelspillere. Tre ugentlige træninger, fysisk træning, mentaltræning og andre tilbud skaber et fundament, der skal give muligheden for at padel bliver en elitesport de unge vil satse på at få en fremtid indenfor.

Lige under har Team Promiss Padel by Cupra, i alderen 12-15 år, som ambition at få opfanget talenter, udviklet dem og skabt fundamentet for, at de kan fortsætte med at udvikle sig og blive en del af Team RC Future Padel by Cupra.

Jeg har ikke alle svar på, hvordan vi kan få flere unge ind i sporten. Men jeg håber at hvis alle forsøger at skabe muligheder for unge, så kan vi fremtidssikre sporten og udvikle den endnu mere. Flere centre begynder med modeller, hvor man i højere grad har løsninger, der rammer et bredere segment af kunder end kun dem, der kan betale flere hundrede kroner for en banetime. Jeg tror på at sådan en kombi-model mellem forretning og forening er et stort skridt i retning af, at vi også kan få flere unge til at spille padel“, slutter Jan Larsen.

Forrige artikelToppar stopper samarbejdet
Næste artikelFolkeligheden i padel går via højskolen
Per Colstrup Vinkel
Per Vinkel er professional journalist og tenniskommentator. Hans mangeårige arbejde, interesse og engagement i tennissporten og padelsporten, gør Per til en af de bedste danske sportsjournalister.