Padelsportens eksplosive vækst har i høj grad været båret af store kommercielle centre. Foreningssporten halter efter, men i Dragør har man fundet en model, der tilgodeser begge parter.

Der er kort fra tanke til handling i det private. Lidt længere, når det handler om det offentlige. Denne artikel handler hverken om et folketingsvalg eller en forestående kommunalreform, men derimod muligheden for at hoppe med på en bølge, der har stor kraft.

Padelbølgen

Det udbud eksempelvis hovedstaden har af padelbaner, har de senere på ingen måde haft mulighed for at mætte efterspørgslen efter baner. En stensikker businesscase, som mange erhvervsfolk med tilgængelig kapital er hoppet med på. Ikke kun i København, men i hele landet.

Derfor er det aktuelt cirka 70 % af alle danske padelbaner, der er kommercielt eget. For foreningerne rundt om, der i den grad også har fået øjnene op for sporten, rykker af gode grunde ikke i samme tempo. De fleste vil først skulle have kommunen og/eller fonde med i projektet, inden det kan realiseres. Det har man det seneste år til to set flere steder, hvilket har været med til at udvikle og udbrede sporten endnu mere herhjemme.

I seneste nummer af padelbladet gav Jan Jonasson, medindehaver af kæden Matchpadel, udtryk for, hvordan en form for samarbejde mellem foreningspadel og de kommercielle centre rundt om i landet ville komme helt naturligt. Fordi der er brug for mere stabilitet og faste aftaler for de kommercielle centre, når udbud og efterspørgsel i markedet nærmer sig et mere normalt leje end de seneste års eksplosive udvikling.

Dragør går foran

På Amager ligger Dragør Padel Klub. En klub helt uden baner, men med 200 medlemmer. De har skabt et ganske innovativt samarbejde med det lokale kommercielle center, Racket Klub Dragør.

Fire dage om ugen kan medlemmerne af Padel klubben spille i det kommercielle center. En løsning, der giver god mening for begge parter.

  • Vi kan have vores egne trænere tilknyttet og lave egne aktiviteter, så vi har mulighed for både frit spil, voksen- og børnetræning. De kommercielle steder kan normalt bare trække folk ind, fordi efterspørgslen er så stor, men vi har fået nogle lukrative, faste tider, så vi har to baner i fire timer på tider, hvor de ellers bare kunne booke folk ind til højere priser, fortæller formand i Dragør Padel Klub, Jesper Herche til dgi.dk.

Dermed understreger Jesper Herche også, at aftalen kun er blevet en realitet, fordi det lokale kommercielle center kan se perspektiverne i samarbejdet. Så man isoleret på profit nu og her ville aftalen med den lokale forening ikke giver mening. Det handler for Racket klub Dragør om også at have fokus på udviklingen af sporten sideløbende med, at man kan drive en sund forretning. Det fortæller Jan Larsen fra Racket klub Dragør.

  • Det har været meget naturligt for mig at give mulighed for, at idrætsforeninger kan bruge banerne, for mit hjerte banker for bredden, og jeg har selv dyrket sport i en idrætsforening det meste af mit liv. Det giver liv, sammenhold og skaber en kultur for padel, at foreningslivet er med, lyder det fra Jan Larsen.
  • Jeg er også forretningsmand i hjertet, så jeg tjener jo penge på det, men det er super vigtigt for mig, at bredden kan spille padel, for der er mange, hvor det simpelthen er for dyrt kun at spille padel i kommerciel regi, siger medejer af Racket Club Dragør, Jan Larsen

Fokus på fremtiden i klubben

For den lokale klub har aftalen med det kommercielle center også givet mulighed for at tænke mere langsigtet. For man kan være fleksible omkring, hvordan banerne bruges, så det gavner alle dele af medlemskartoteket.

Et kartotek der i øvrigt har det ganske godt, da man aktuelt har medlemsstop med godt 200 medlemmer. Der er fast betaling for banetimerne, uanset om de bliver anvendt eller ej. Indtil videre har det dog ikke været noget problem at få udnyttet de indkøbte baner.

For formanden lyder en kraftig opfordring til andre foreninger med mod på et samarbejde med kommercielle centre i nærområdet.

  • Et lokalt samarbejde med et kommercielt center kan gavne både centret og idrætten, få mange flere til at spille padel i en forening og få booket en masse faste tider i centrene, siger formanden i Dragør Padel Klub, Jesper Herche.

Jesper Herche forudser at udviklingen går i retning af mere samarbejde på tværs. Hvis ikke det sker, så vil det over tid kunne være en potentiel stopklods for udviklingen af padelsporten i Danmark frygter han.

  • Jeg kommer selv fra badminton og tennis, hvor man kan gå til noget fast for rimelige penge, og her er prisen en kæmpe udfordring for foreningerne i forhold til de kommercielle centre. Det er en stopklods for mange, og det bliver ikke anderledes, medmindre stærke kræfter kan få flere foreningsejede og -drevne baner, mener Jesper Herche.

 

Forrige artikelStort padeltalent blåstemples af Team Danmark
Næste artikelPadeldrømmen gik fra kopivare til luksusbrand
John Kristensen
John Kristensen er medstifter af Padelbladet.dk. John har spillet tennis i 40 år og har mange års ledererfaring fra tennismiljøet bl.a. som formand for KB Tennis i 10 år.