Padel er på rekordtid blevet en populær sport bredt godt ud i det danske landskab. Dog er der fortsat en stor overvægt at kommercielle centre, der risikerer at udfordre sportens fremtid på den lange bane.

Sverige. Et forbillede på godt og ondt. Boomet i sporten kom hos vores naboland længe før det gjorde i Danmark. Derfor er det oplagt at kigge ”hinsidan” for at drage erfaringer.

Netop nu lukker mange padelcentre i Sverige. Hvorfor? Fordi de ikke længere er profitable. Investorer satte store penge på spil, da padelsporten udviklede sig med rekordfart, på den måde vi aktuelt ser det herhjemme i Danmark. Investorer med profit for øje. Investorer der er væk i samme øjeblik muligheden for en god forretning fordufter.

Det kan man mene om, hvad man vil. Faktum er, at det også i Danmark er langt hovedparten af padelbanerne, der er etableret af kommercielle interesser. Det er sket, fordi sporten er vokset eksplosivt ud af ingenting. I en sådan situation træder investorer til med mulighed for profit langt hurtigere end både foreninger og kommuner kan finansiere projekter. Sådan er det.

Cemil Kantur, Allan Larsen og Jan Larsen drømmer alle om, at padelsporten skal etablere sig på den lange bane som en folkesport i Danmark. Med et primært fokus på kommercielle centre, så er talentudvikling og ungdomsarbejde ikke i udgangspunktet en naturlig del af sporten alle steder herhjemme. Der er flere penge i at leje banetimer ud end friholde dem til ungdomstræning. Så simpelt er det.

Derfor har de tre padelnørder skabt Team Future Padel by Cupra. Det er et forsøg på at skabe et elitemiljø for unge padeltalenter. De skal sætte nye standarder for niveauet i dansk padel, præcis som de skal få flere til at satse på sporten på lige god med badminton, tennis eller golf.

De skal være rollemodeller for nye spillere, der har et elitært miljø at spejle sig i. Vi ser jo alle en fankultur som tiltrækker nye medlemmer til sportsklubber, da man gerne vil være som dem. Skal padel bestå, så skal vi starte langt tidligere med træningstilbud, der sikrer en mulighed for udvikling“, forklarer Jan Larsen.

Projektet har allerede haft vokseværk. Det startede med to gange træning om ugen hos Play Padel i Dragør med 6-8 spillere. Siden er projektet vokset og flyttet. I dag har man træning tre gange ugentligt hos Racket Club i Taastrup under ledelse af trænerne Sofus Enrum og Ricard Mancon, præcis som man har indledt samarbejde med KIF Padel og PadelBoxen så Team Future bliver nationalt til gavn for flere og med muligheden for at lave nye konstellationer med videre.

Derudover er der også koblet fysisk træning samt mentaltræning på spillerne i projektet, der er i aldersgruppen 15-20 år. Langt væk fra padelpanen rådgiver Jan Larsen og de øvrige folk omkring teamet også de unge padelspillere omkring sponsoraftaler og alt det der følger med, når man ønsker at være en del af eliten i en idrætsgren.

Jan Larsen, Team Future Padel by Cupra.

Sponsorer er afgørende for elitesatsning

Fordi udgangspunktet for sporten i Danmark har været kommercielt, så er sponsorer afgørende for satsninger som Team Future Padel by Cupra. Der findes eksempelvis ikke halkapacitet, hvor man til en billig husleje kan have en base. Derfor er sponsorer som Cupra Danmark, 3 Danmark, Steamrex, Racket Club, Witt.es, State, Jaccompany og Padelhal.dk afgørende for at der kan være balance i projektet økonomisk.

Vores agenda med det her projekt er at udvikle sporten. Udvikle spillere, der kan sætte nye standarder og dermed fremtidssikre sporten. Hvis ikke vi hjælper ungdommen på vej, så mister vi bredden på den lange bane. Der skal satses af sådan nogle nørder som os og så selvfølgelig af Dansk Padel Forbund, for vi kan ikke forvente kommercielle centre går all in på det her, det har de ikke en stor nok interesse i“, fortæller Jan Larsen.

Han glæder sig over Dansk Padel Forbund er gået i gang med at arbejde med talenter i dansk padel. Et vigtigt stykke arbejde, der skal styrkes for at fremtidssikre sporten, hvis det står til den passionerede padelmand.

Han håber på sigt, at initiativer som hans eget, i et samarbejde med Dansk Padel Forbunds projekter, kan være med til at skabe rekrutteringsgrundlag for fremtidens danske padelstjerner.

Er padel med på OL-programmet i 2032, så skal vi også have danske spillere med. Det er min drøm. En drøm der skal arbejdes med hver eneste dag, hvis det skal kunne lykkedes. For dem der har mulighed for at komme med i 2032, det er dem der i dag er vores bedste ungdomsspillere herhjemme“, slutter Jan Larsen.

Jan Larsen fremhæver, hvordan man på Tåsinge har formået at skabe et unikt foreningsdrevet padelprojekt. Et projekt der har leveret flere spillere til de danske ungdomslandshold. Ansættelsen af Maria Rasmussen i Dansk Padel Forbund med ansvar for ungdom er et godt tegn på, hvad man vil med udvikling af ungdomsarbejdet i Dansk Padel Forbund, mener Jan Larsen.

Forrige artikelCristiano Ronaldo bidt af padel
Næste artikelUngdomsarbejdet er en altoverskyggende prioritet for Dansk Padel Forbund
Per Colstrup Vinkel
Per Vinkel er professional journalist og tenniskommentator. Hans mangeårige arbejde, interesse og engagement i tennissporten og padelsporten, gør Per til en af de bedste danske sportsjournalister.