Et nyt samarbejde mellem DGI, DTF og idrætshøjskolerne i Ikast skal være med til at producere flere trænere til fremtidens padelsport i Danmark. En sport der i stigende grad bliver udbredt i de danske foreninger, hvor også ungdommen har kastet sig over den populære sport.

Padelsportens indtog i Danmark er kommet for at blive. Det skal man ikke køre mange ture rundt om i det danske landskab for at konstatere. Hvis ikke man støder på en stor kassebygning i den nærmeste provinsby, så bemærker man, hvordan idrætsklubben tæt på hovedvejen har fået en lille ny beboer i form af et par udendørs padelbaner.

For blot et par år siden var sporten også populær. Den første bølge havde ramt de store byer, hvor den eneste begrænsning for sportens udbredelse var kapaciteten af baner. Derfor havde indehaverne af de kommercielle centre et ekstremt lukrativt produkt, da det var muligt at tjene gode penge på at udleje de eftertragtede banetimer i padelhallerne.

Et så eftertragtet produkt gjorde, at der ikke i udgangspunktet var et stort behov for at udvikle sporten og have fokus på andre målgrupper end de, der havde kapital til at købe de dyre banetimer. I en sådan ”top-down” introduktion til sporten var ungdomspadel, træneruddannelse og andre grundlæggende elementer i en grundfæstet implementering af en ny sportsgren ikke i udgangspunktet relevant. Det er de blevet med tiden.

I takt med at antallet af foreningsdrevne baner de senere år er vokset, har antallet af kommercielle centre flere steder har nået et niveau, hvor udbud og efterspørgsel i højere grad end tidligere hænger sammen. Det stiller skærpede krav til produktet. Den lille lagerhal med skrå lofter bliver valgt fra til fordel for det bedre centre med godt klima. Der hvor der er miljø, en cafe og måske træningsmuligheder bliver valgt til fremfor stedet, hvor man kun spiller. Det er den fase, hvor de mere foreningsdrevne værdier også stille men sikkert har vundet frem i padelsporten. Både i de kommercielle centre, men naturligvis også i klubberne med nyetablerede padelbaner.

Det bedste produkt vinder

I en tidligere udgave af padelbladet fortalte en af grundlæggerne af kæden Match Padel, Jan Jonasson, om et øget fokus på at skabe produkter der tiltalte et brede publikum, da dette ville være måden at overleve på i et marked, hvor udbuddet af baner vokser, hvilket gør man som kæde ikke udelukkende kan leve af pay-and-play. Vi har besøgt det nye center i Vejle, hvor padelentutiast Thomas Gravesen har skabt et stort padelmekka, der har som ambition at tilbyde en lang række forskellige tilbud til brugerne.

Den bevægelse har naturligvis sat skub i udviklingen af sporten også hos de tre forbund, DTF, DGI samt Dansk Padel Forbund. Sidstnævnte har oplevet en voldsom vækst i holdturneringen og andre tiltag, der har skabt grobund for flere nyansættelser i det relativt nyetablerede forbund, der for ganske få år siden ikke havde fuldtidsansatte medarbejdere.

Nyt samarbejde skal skabe kvalitet i træningen

Når flere børn og unge begynder til padel, så er en ting vigtig. En ting, hvor erfaring fra andre sportsgrene kan bruges. Det en ny udøver mødes af i den lokale klub er afgørende, hvis det potentielt nye medlem skal fastholdes. Hvad er der af klubmiljø, træningsmuligheder og andre tilbud.

I en ny sport er antallet af trænere naturligvis et element, der hurtigt kan blive en udfordring. Det er en af grundene til, at Dansk Tennis Forbund, DGI og ISI Idrætshøjskole i Ikast har indledt et samarbejde. Fra august måned kan eleverne på højskolen i forbindelse med deres ophold blive uddannet trænere i padel med certificering fra DGI og DTF.

Padellinjen er den første af sin slags i Danmark. Eleverne vil have padel på skemaet fem gange om ugen. Her vil eleverne få en grundig introduktion til alle padelsportens elementer. Både når det kommer til det tekniske, taktiske, fysiske og mentale.

Der vil desuden være fokus på kommunikation, relationer og få skabt gode fællesskaber.

“På ISI Idrætshøjskole har vi oprettet landets første padellinje i højskoleregi. Når vi server fra land til august, kan eleverne med padel som linjefag se frem til at have padel på skemaet fem dage om ugen. Her fordyber vi os i dette fascinerende spil. Samtidig er vi også enormt glade for og spændte på samarbejdet med DGI og Dansk Tennis Forbund omkring deres padeltræneruddannelse, som eleverne i løbet af opholdet vil blive uddannet i”, siger Kristian Mølgaard, der skal være underviser på padellinjen.

Padellinjen giver eleverne adgang til at opnå trænerkvalifikationer på tre forskellige niveauer: Padeltræner 1, 2 og 3. Kurserne er udviklet i samarbejde med DGI og Dansk Tennis Forbund.

Der findes i forvejen en rækker træneruddannelser indenfor padel. Det nye tiltag skal ses som en mulighed for at indfange endnu flere unge, der med en travl hverdag måske ikke altid kan se sig selv i weekendkurser. Men med det naturlige højskoleophold mange unge aktivt vælger til, så er samarbejdet med netop en sådan en god mulighed for at give flere unge værktøjerne og lysten til at uddanne sig til at blive padeltrænere.

Forrige artikelJuniorpadel: Hjælp til unge skal sikre padelsportens fremtid
Næste artikel“No Ad” eller fordel?
Per Colstrup Vinkel
Per Vinkel er professional journalist og tenniskommentator. Hans mangeårige arbejde, interesse og engagement i tennissporten og padelsporten, gør Per til en af de bedste danske sportsjournalister.