Det var med medaljer til begge mandskaber, at Danmark vendte hjem fra EM i Lissabon. Resultater af en kaliber, der giver gode perspektiver for fremtidige elitesatsninger i dansk padel.
En hyggesport. Sjovt og nemt at komme i gang med for den utrænede person, og en fin pensionstilværelse for den tidligere tennis/badminton/bordtennis/fodbold eller håndboldspiller. Sådan en sport, hvor der ikke findes en elite, altså kan man hurtigt blive god til det og føle man er noget, modsat den sport, hvor man er blevet for gammel.
Ovenstående beskrivelse står helt for denne skribents egen regning. Ved at følge de første år hvor padel i Danmark fortsat var meget begrænset i sit omfang, var det den klare opfattelse man fik af sporten. Desuden var sporten, grundet de få baner, især udbredt i den øverste del af samfundet, da priserne på baneleje var ekstremt høje.
Den sidste del kan til stadighed udfordre. Dog er mængden af baner vokset voldsomt de senere år, præcis som foreningsdrevne baner har givet mulighed for, at langt flere har en lettere tilgængelighed til sporten.
Medaljer ved EM
Lige siden 2017, hvor Dansk Padel Forbund blev etableret, har man sendt landshold afsted til EM. Det har dog aldrig tidligere været i nærheden af, at det er lykkedes at spille en aktiv rolle på finaledagen. 2023 var anderledes og vil for altid stå som et historisk år for dansk padel.
Herrerne kvalificerede sig til kvartfinalerne via sejre over Slovenien og Finland i den indledende pulje. Finland er normalt en af de nationer, vi i Danmark sammenligner os med, fortæller Dansk Padel Forbund i en nyhed. Dermed viste EM, hvordan pilen i den grad peger op i forhold til, hvordan dansk padel på eliteniveau udvikler sig.
I kvartfinalen blev Ungarn besejret, mens Baskerlandet blev endestationen i semifinalen. Tyskland blev besejret i kampen om bronze, hvilket gjorde det i forvejen godkendte resultat markant bedre, da der blev vundet både bronze og pokal med hjem til Danmark.
Kvindernes historie sølvmedalje var om muligt endnu mere imponerende efter et svært udgangspunkt, hvor man tabte til et stærkt portugisisk landshold i første kamp. Derefter blev Moldova som forventet besejret, hvilket sendte Danmark videre som nummer to og en kamp i kvartfinalen mod Finland. Et opgør der blev vundet via en holdpræstation på højt niveau med 2-1.
Tre tætte opgør i en intens semifinale mod Baskerlandet endte ud med dansk sejr og et gensyn med favoritterne fra Portugal. En finale hvor Danmark leverede, men ikke hele vejen kunne matche Portugal og dermed måtte tage til takke med sølv. Dog en sølv af den slags, der blev vundet, hvis man ser på forudsætningerne og ambitionerne forud for turneringen i Portugal.
En eksplosiv udvikling
Tidligere på året talte jeg med sekretariatschef i Dansk Padel Forbund, Kristoffer Jørgensen. Han mærker dagligt, hvilken udvikling padel i disse år gennemgår på alle fronter. Fra en frivillig organisation til nu en organisation med flere ansatte og drift af tilbud af alt fra holdturneringer til uddannelser.
Men hvor er sporten i dag, når vi kigger på den elite der nok spiller rigtig meget padel, men for de flestes vedkommende ikke er født ind i sporten? Det spurgte jeg Kristoffer Jørgensen om. Både fordi han følger sporten tæt, men også fordi han selv var omkring det danske landshold i de første år af sportens danske historie.
– Der er ingen tvivl om, at dengang jeg spillede på landsholdet var adgangen lettere. Kom du fra en ketsjersport, som jeg gjorde, så var du ikke selvskreven på landsholdet. Men havde du niveau, så var adgangen bestemt mulig. I dag er niveauet hævet så betragteligt, at det alene at komme fra en ketsjersport giver dig ikke adgang. Du har selvfølgelig stadig en fordel på flere fronter, men niveauet er et helt andet, så du skal spille rigtig meget padel for at komme i betragtning, fortæller Kristoffer Jørgensen.
Med de to medaljer til EM er der sat nye standarder for, hvad padel på højt niveau i Danmark er. Den indledende beskrivelse af sportens elitekarakter herhjemme må skribenten til denne artikel pakke sammen. Det gør jeg gerne, når det via flotte præstationer på den internationale scene understreges, at de bedste danske spillere har niveau til at hamle op med en lang række etablerede padelnationer.
De yngre elementer på de danske landshold har, næsten, ikke dyrket andet end padel i deres tilværelse som idrætspersoner. Naturligvis et godt udgangspunkt at have tusindvis af padeltimer i benene i stedet for erfaring fra andre idrætsgrene. De kommende år vil flere unge spillere med opvækst i padel presse de etablerede navne i sporten herhjemme.
En udvikling der kun vil være positiv for elitesatsningen i padelsporten samt mulighederne for i fremtiden at fejre endnu flere internationale triumfer rundt omkring i verden.